16/10/16 - Sanoista teoiksi

Aiemmin olemme puhuneet paljon sijoitusfilosofiastamme ja yleisesti siitä, kuinka meidän mielestä ihmisten tulisi sijoittaa. Meikäläisen hommana olisikin nyt avata sinulle, mitä olemme oikeasti saaneet aikaiseksi. Sen lisäksi pääset jälleen backstagelle, kun kolme sijoittajaamme jakavat näkemyksiään Tamadosta ja siitä, kuinka he muuttivat sanat teoiksi.

Mitä me sitten olemme saaneet aikaan reilun kolmen vuoden aikana? Isojen linjauksien ja sijoitusfilosofioiden lisäksi olemme ostaneet kolme sijoitusasuntoa sekä rakentaneet osakesalkkuamme sellaiseksi, kuin olemme suunnitelleet. Sijoituksillemme on kertynyt myös tuottoa, joten lasketaan myös se aikaansaannokseksi. Nicholaksen kirjoittamasta blogista, Tamadon asuntosijoittamisen salat, onkin käynyt jo ilmi että ensimmäinen sijoitusasuntomme löytyy Kotkasta ja toinen Nummelasta. Näiden kahden asunnon lisäksi meiltä löytyy nyt myös sijoitusasunto Etelä-Savon helmestä, Mikkelistä.shutterstock_217203610-1

Sijoitusasuntoja on siis tällähetkellä kolme ja kuten aikaisemmin mainitsin olemme myös päässeet rakentamaan osakesalkkuamme. Salkustamme löytyy muun muassa Nordea, Bank of Nova Scotia, AT&T ja terveysalan kiinteistöihin Yhdysvalloissa sijoittava HCP Inc. Se, miten mainitsemani osakkeet ovat salkkuumme päätyneet, ei tietenkään ole sattumaa tai satunnaisia heräteostoksia. Asuntomme sekä osakkeemme valitaan harkitusti meidän asettamien kriteerien mukaisesti ja nuo kriteerit löydät helposti sijoittamisen filosofia välilehdestä.

Sitten ne meihin sijoittaneet henkilöt, millaisia he ovat ja miksi he lähtivät kasvattamaan varallisuuttaan kanssamme. Esittelen teille nyt kolmen sijoittajamme taustoja sijoittajana, miksi he sijoittivat Tamadoon ja miten Tamado on heidän mielestään toiminut sijoituksena. Mikäli sinulle on vielä epäselvää, miten Tamadoa pyöritetään ja ketkä sitä pyörittävät niin pääset parhaiten kärryille, kun lukaiset Tuomaksen blogin, Liiketoiminnan ytimessä.

Sijoittaja 1: 24-vuotias opiskelija, joka käy opiskeluidensa ohella töissä.

Historiasi sijoittajana:

Olen vasta aloittanut sijoittamaan muutama vuosi sitten, eli urani on vasta aluillaan sijoitus asioista puhuttaessa. Sijoittaminen alkoi kun aloin tutkimaan erilaisia rahastoja ja niiden tuottoja verrattuna siihen, että rahani makaavat pankkitilillä. Nostin kaikki mahdolliset opintolainat pois ja laitoin suurimman osan rahoista suhteellisen riskittömiin, oman pankkini tarjoamiin rahastoihin.

Mikä sai sijoittamaan Tamadoon:

Pidän itseäni tällä hetkellä vielä amatöörinä sijoitusmaailmassa, mutta rahastojen sekä Tamadon sijoitusmuoto kiehtoi minua sen vuoksi, että molemmat näistä ovat oikein sijoitettuna todella riskittömiä pitkän aikavälin sijoituksia. Hyvässä tapauksessa kymmenen vuoden päästä on saattanut tulla hyvinkin voittoa, ja kurssivaihtelut sopivat hyvin sijoittajalle, jolla on pieni riskinottokynnys. Rikkaaksi ei kummassakaan tule, mutta voitto verrattuna siihen, että rahat makaisivat pelkästään pankkitilillä tai huonoissa rahastoissa voi olla huomattava. Osasyy Tamadoon sijoittamisessa oli myös se, että olin kiinnostunut “erilaisesta”sijoittamisesta ja siitä, että pystyin niin sanotusti hajauttamaan rahojani pankin rahastoihin, yksittäisiin osakkeisiin Nordnetille sekä asunto-osakesijoituksiin Tamadolle.

Mistä olet erityisen tyytyväinen Tamadossa:

Tamadon puolesta olen ollut tyytyväinen informointiin. Tietoa on saatavissa ja sähköpostilla tulleet viestit ovat pitäneet minut kartalla. Tiedän myös saavani lisää tietoa mikäli sitä haluan tai tarvitsen.

Onko Tamado osa sijoittamistasi tulevaisuudessa:

Aika näyttää, mihin seuraavat varani suuntaan sijoituksien suhteen, mutta idealistisin tilanne olisi, että joka vuosi löytyisi pieni summa Tamadolle. Muutaman vuoden kuluttua täytyy ottaa katsaus oman pankkini rahastoihin, ja katsoa olisiko rahani paremmassa tallessa Tamadolla. Tamadoa voisin suositella tuttavistani kenelle tahansa, jotka ovat kiinnostuneet riskittömistä sijoitusmuodoista ja jotka eivät omaa tarpeeksi aikaa tai kiinnostusta seurata osakkeita tai pörssikursseja päivittäin.

Sijoittaja 2: 29-vuotias opiskelunsa jo päättänyt ja työelämässä jo reilun tovin viihtynyt sijoittajamme.

Historiasi sijoittajana:

En ole sijoittanut koskaan, mutta mielessä se on ollut pitkään. Esteenä on ollut ymmärtämättömyys ja motivaation puute ottaa aiheesta kunnolla selvää. En ole halunnut sijoittaa fiilistellen, vaan haluaisin olla tilanteen herra, eli niin, että jos sijoitan, ja sieltä tulee jotain tai ei tule, niin olen ainakin perillä ja riski on ollut harkittu.

Mikä sai sijoittamaan Tamadoon:

Sijoittaminen on ollut mielessä sen takia, et vuosien varrella on kertynyt jonkun verran “löysää”. Tätä löysää en ole ennen sijoittanut johtuen edellisen vastauksen asioista, mutta vaikka aina puhutaan, ettei ystävien bisneksiin pitäisi sotkeutua, oli Tamadon ajatus sen verran lupaava, että lähdin aloittamaan sijoittamisurani Tamadolla. Voidaan sanoa, että osa päätöksestä (10%) syntyi myös tukemisen halusta. Rahallisesti sijoitus ei ollut minulle riski. Summa ei ole iso, mutta en odota pikavoittoja tai välttämättä voittoa ollenkaan. Tämä oli minulle eritoten harjoitus, josta voisin oppia mahdollisia tulevia sijoituksia varten.

Mistä olet ollut erityisen tyytyväinen Tamadossa:

Informaatio on ollut hyvää ja koko ajan on ollut olo, että jos haluaisin kysyä, minulle vastattaisiin. Tämä on minulle tärkeätä. Itse olen ollut huonosti mukana, mutta tämä oli alun perin ajateltu tapa toimia, jossa ainakin aluksi vain seurailen enkä osallistu aktiivisisesti Tamadon toimintaan. Olen kyllä jokaisen sähköpostin lukenut ja tallettanut, joten olen kartalla.

Onko Tamado osa sijoittamistasi tulevaisuudessa:

Vajaa vuosi takana, osakkeiden arvo on kasvanut ja konsepti vaikuttaa edelleen lupaavalta. Lisäsijoituksia en ole tosin vielä harkinnut, mutta ei se mahdoton ajatus ole.

Sijoittaja 3: 27-vuotias työn raskaan raataja.

Historiasi sijoittajana:

Idea ja periaate säästämisestä luultavasti tuli ihan kotikasvatuksen myötä. Säästöjen sijoituskohteita aloin sitten enemmänkin miettiä opiskelujen aikana ja varsinkin sitten, kun töiden kautta alkoi kerääntyä vähän ylimääräistä kulujen jälkeen. Nordnetin helppoudella ja käytettävyydellä oli myös iso vaikutus, koska sitä käyttäen tuntuu, että on paljon enemmän vaikutusta omaan sijoittamiseen ja pääsee paljon syvemmälle asiassa. Perinteiset pankit yleensä tarjoaa vain muutamia rahastoja, joilla on eri riskitaso.

Mikä sai sijoittamaan Tamadoon:

Sijoittaminen Tamadoon tarjottiin minulle juuri sopivaan aikaan, jolloin mietin paljon, mikä on oma sijoitusstrategiani. Tamadon filosofia pitkäjänteisyydestä ja pragmaattisesta harkinnasta sopi hyvin. Iso syy oli myös se, että halusin hajautusta osakemarkkinan ulkopuolelle. Kiinteistöihin on vaikeaa päästä käsiksi pienillä summilla ja Tamado tarjosi siihen mahdollisuuden. Lisäksi Tamadossa on ehkä sama efekti kuin Nordnetissa, että pysyy lähellä omaa rahaa jollain määrin. Luottamuksella oli siis iso vaikutus myös.

Mistä olet ollut erityisen tyytyväinen Tamadossa:

Informaatiota olen saanut tähän mennessä kattavasti ja informaatio on ollut asianmukaista.

Onko Tamado osa sijoittamistasi tulevaisuudessa:

On hyvä mahdollisuus, että sijoitan myös jatkossa. Kokemus viimeiseltä vuodelta Tamadon sijoittajana ei ainakaan estä sitä millään tavalla. Olen myös esitellyt Tamadon ideaa tuttavilleni ja palaute on ollut positiivinen ja kiinnostunut.

Nyt sinulle on taas selvinnyt hieman lisää Tamadosta ja siitä, mitä me oikeasti olemme tehneet. Puhujat puhuu ja tekijät tekee, mutta me Tamadossa teemme sen, mistä olemme puhuneet. Kiitos kolmelle sijoittajallemme, jotka ovat myös muuttaneet puheet teoiksi ja olivat valmiit myös siitä sinulle kertomaan.

Sanoja teoiksi muuttamassa,

Jaska