12/06/16 - Onnellisuus, aika ja raha

Mitä sinä haluat elämältäsi? Yksinkertainen kysymys, mutta itseasiassa kovin vaikea. Liian usein tuppaamme uppoutua kiireelliseen arkeemme, joka täyttyy rutiininomaisesta tekemisestä joskus jopa vailla suurempaa päämäärää tai tarkoitusta. Työt, kotiaskareet, harrastukset, talon hankkiminen, auto, mökki, opinnot, opintolaina, työnhaku, ystävät, ylennyksen tavoittelu, kaupassakäynti, lempisarjat telkkarissa ja kännykkä vievät valtavan osan ajastamme. Harvemmin tulee pysähdyttyä miettimään, mihin kaikki tämä johtaa? Mihin sinä olet matkalla?

Onnellisuus. Se on kai elämän tarkoitus:

blogi 9

Eri ihmisille onnellisuus todennäköisesti tarkoittaa hyvin eri asioita lähtien lempikirjan lukemisesta kesäaamuna pienen mökin terassilla ja päätyen miljoonajahdeilla bilettämiseen Karibialla. Jokainen saakoon määritellä oman onnellisuutensa juuri niin kuin itse haluaa. Kuuluu sinun onnellisuuteesi mitä tahansa, tarvitset erittäin todennäköisesti – ellet jopa varmasti – kahta asiaa: rahaa ja aikaa.

Aika ja raha

Monesti sanotaan, että raha ei tuo onnea. Kirjaimellisesti otettuna olen täysin samaa mieltä väittämän kanssa. En usko, että pelkän absoluuttisen mammonan tavoittelu parantaa ihmisen elämänlaatua pitkässä juoksussa. Päinvastoin. Me suomalaiset olemme kateellisena kansana jopa hieman tyytyväisiä, kun iltapäivälehtien lööpeissä keikkunut miljonäärinousukas on onnistunut hassaamaan omaisuuteensa typeryyksiin ja voimme omahyväisesti myhäillen vedota siihen, kuinka raha ei tuo onnea.

Mutta. Järkevästi hyödynnettynä raha voi mahdollistaa oman aikasi vapauttamisen. Jos taas hallitset omaa aikaasi, voit käyttää sen tekemällä asioita, jotka tekevät juuri sinut onnelliseksi. Aika on kuitenkin ihanan pirullinen: mikään rahasumma maailmassa ei voi ostaa takaisin käyttämääsi aikaa. Lyhyesti sanottuna lontooksi: ”Time is your most valuable asset”. Hyvin harva ihminen tulee ajatelleeksi tätä. Meillä kaikilla on päivittäin täysin saman verran aikaa. 24 tuntia. Joka ikinen päivä. Miten sinä käytät ne 24 tuntia? Ja mikä tärkeämpää, miten haluaisit käyttää ne?

Monet ihmiset nauttivat melko yksinkertaisista asioista, jotka kuitenkin kaikki vaativat kallisarvoista aikaamme: perheen kanssa ajan viettäminen, kavereiden näkeminen, urheilu, matkustaminen, luonnosta nauttiminen tai unelmatyön tekeminen. Mikseivät ihmiset sitten tee näitä enempää? Yleensä vastaus on kylmä: tarvitsemme näiden toteuttamiseen rahaa.

Raha ja aika ovat sidoksissa toisiinsa – halusit sitä tai et. Rahalla ja ajalla on kuitenkin muutamia erilaisia suhteita, jotka käyvät ilmi alla olevasta niin sanotusta cashflow quadrantista, jonka Robert Kiyosaki on kehittänyt:

blogi 9.1

Kuten kuvasta näkyy, on meillä kaikilla karkeasti jaettuna neljä tapaa hankkia tuloja: olla työntekijänä, työllistää itsemme, omistaa yritys tai sijoittaa varamme. Käydään seuraavaksi läpi jokainen näistä hieman tarkemmin.

Työntekijänä, riippumatta palkkatasostasi, vaihdat aikaasi ja osaamistasi rahaa vastaan. Teet töitä organisaatiolle, joka vastalahjaksi maksaa sinulle palkkaa. Erittäin suuri osa ihmisistä kuuluu tähän kategoriaan, mikä on täysin luonnollista. Tulosi riippuvat siis täysin käyttämästäsi ajasta.

Työllistäessäsi itsesi saat päättää omasta työstäsi. Saat päättää kenelle teet, mitä teet ja milloin teet. Tästä vapaudesta huolimatta joudut vaihtamaan omaa aikaasi tuloja vastaan, koska sinulla ei ole muita työntekijöitä. Olet riippuvainen itsestäsi.

Yrityksen omistajana kannat suuremman riskin, mutta hyödynnät työntekijöidesi aikaa. Omistat siis palan systeemiä, joka toimiessaan luo sinulle tuloja ilman, että ne olisivat suoraan riippuvaisia sinun käyttämästäsi ajasta. Teet töitä muiden ihmisten kanssa, jolloin pääset hyödyntämään heidän aikaansa tulojen hankkimisessa.

Sijoittajana taas rahasi tekevät työn puolestasi. Totta kai joudut hallinnoimaan varojasi, mutta sijoitustulosi eivät ole suoraan riippuvaisia käyttämästäsi ajasta. Saat niin sanottua passiivista tuloa myös siltä ajalta, kun et itse tee työtä. Olet tehnyt rahoistasi työntekijöitä.

Ajan vapauttaminen onnellisuuden tavoittelussa

Ottamatta kantaa näiden neljän vaihtoehdon paremmuuteen tai keskinäiseen suhteeseen, totean, että kuvan oikealla puolella olevat vaihtoehdot mahdollistavat ajan vapauttamisen niiden asioiden tekemiseen, joiden sinä koet lisäävän onnellisuuttasi. Kuitenkin harva ihmisistä päättää hankkia tulojaan näillä mainituilla keinoilla, jotka totta kai vaativat osaamista ja voivat olla ”riskipitoisempia” kuin vasemmalla olevat vaihtoehdot. Sijoitustuotot vaativat myös luonnollisesti varallisuutta, mitä moni luulee tarvittavan valtavia summia erittäin nopeasti. Näin ei kuitenkaan ole, vaan voit pitkäjänteisellä säästämisellä pikku hiljaa vapauttaa aikaasi ja käyttää sen, miten itse koet parhaimmaksi. Warren Buffett on kiteyttänyt rahan ja ajan suhteen erittäin konkreettisesti:

blogi 9.2

Rahalla ei voi suoraan ostaa onnea, mutta järkevästi käytettynä rahalla voi kuitenkin vapauttaa itselleen tai läheisilleen aikaa. Jos hallitset omaa aikaasi, voit käyttää sen tekemällä asioita, jotka tekevät juuri sinut onnelliseksi. Voisitko sinä lähestyä onnellisuuden tavoittelua oman aikasi vapauttamisen näkökulmasta?

In pursuit of happiness,

Tuomas

Kuva 1: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/8f/e2/76/8fe2766b6a892005573bade1308417a7.jpg

Kuva 2: https://patricesrobinson.files.wordpress.com/2013/09/cashflow-quadrant.jpg

Kuva 3: http://www.azquotes.com/picture-quotes/quote-if-you-don-t-find-a-way-to-make-money-while-you-sleep-you-will-work-until-you-die-warren-buffett-87-85-65.jpg