30/12/16 - Ennätysten vuosi 2016

Kuten suurimmalla osalla yrityksistä, myös Tamadon tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätöksen laatimisen aloittaminen ja numeroviisaiden kirjanpidon ammattilaisten tapaaminen kuuluvat olennaisesti vuodenvaihteen tehtäviin, joita erityisesti René meillä hoitaa. Numeroiden ymmärtäminen on yritystoiminnassa elinehto: ne eivät valehtele ja avaavat samaa kieltä puhuville pääsyn menneisiin tapahtumiin. Rakettien oston lomassa ajattelin hieman avata näitä tapahtumia, jotka lopulta näkyvät tuloslaskelmassa ja taseessa sekä tämän että tulevien tilikausien tilinpäätöksessä – asuntosijoittaminen kun on pitkäjänteistä puuhaa.

blogi-11-1

Lähdimme vuoteen 2016 tilanteessa, jossa olimme järjestäneet toisen ulkopuolisille sijoittajille suunnatun osakeannin. Annissa keräämämme pääoma ylitti omat, mielestämme kuitenkin kunnianhimoiset, tavoitteemme selvästi. Niinpä Nicholas ja Jaska löysivät itsensä enemmän kuin miellyttävästä tilanteesta: ostohousut jalkaan laittaessa pääomaa oli lompakossa hymyilyttävän paljon enemmän kuin olimme laskeskelleet. Kiitos tästä tilanteesta kuuluu totta kai sijoittajillemme. Ilman heitä shoppailu olisi ollut lähempänä Tarmo-lähikaupassa kuin Citymarketissa asiointia. Näin kuvainnollisesti.

Kahden aikaisempina vuosina ostetun sijoitusasunnon perheeseemme liittyi keväällä uusi jäsen, kun Mikkelistä löytyi annissa kerätylle pääomalle sopiva koti. Perinteisestä ”yksiö opiskelijakaupungista” -lähestymistavasta poiketen päätimme hyödyntää valtavaa kotikenttäetuamme ja hankimme neliön kaupungin keskustasta. Jokainen meistä neljästä on viettänyt Etelä-Savon sydämessä opiskeluaikoinaan useammankin tovin, joten tunsimme paikalliset kulmat enemmän kuin hyvin. Lisäksi edelleen elinvoimainen Mikkeli Spirit (tietäjät tietää) tarjoaa järjettömän kilpailuedun vuokralaisten hankinnassa. Näinpä omistamassamme asunnossa asuu tällä hetkellä kolme entisen koulumme opiskelijaa. Heidän jatkaessaan edelleen vaihto-opiskeluihin, toivomme löytävämme jälleen uuden vuokralaisporukan koulutaipaleensa aloittavista uusista Baboista.

Uuden asunnon ostamisesta sekä vuoden 2015 tapahtumista kerroimme keväällä yhtiökokouksessa. Viralliselta kuulostavasta nimestä poiketen pidimme tilaisuuden rennoissa merkeissä kuitenkaan lakisääteisiä asioita unohtamatta. Mahtava puoli omassa yrityksessä on päätösvalta pienistä asioista. Tästä esimerkkinä Jaskan suunnittelema agenda sekä tarjoilut yhtiökokouksessa. Paikalla olleet sijoittajamme olivat saamamme palautteen perusteella enemmän kuin tyytyväisiä.

Vuoden 2015 puolella ilmenneet vuokranmaksuongelmat Nummelan asunnossamme selvisivät myös kokonaisuudessaan tämän vuoden puolella. Saimme rahamme korkojen kanssa takaisin ja vuokrasuhdekin saatiin lopulta toimimaan. Jälkikäteen katsottuna projekti opetti meille paljon vuokraustoiminnan riskeistä ja haasteista, vaikka tilanteen ollessa päällä ei oppien kerääminen ollutkaan päällimmäisenä mielessä.

Tasapainona Nummelan asunnon mutkaiselle tielle saimme vuonna 2016 historiamme ensimmäiset osinkomme pörssiosakkeista. Vaikka osingot ovat vielä euro- ja dollarimääräisiltä summiltaan pieniä, havainnollistaa tämä tilanne hajauttamisen hyötyä: kun toisella sijoituksella menee huonosti, paikkaavat toisen sijoituksen tuotot tilannetta. Samaan tyyliin Kotkan ja Mikkelin asunnot tasapainottivat tuottoamme, sillä niissä homma toimi suunnitelman mukaan. Vuoden aikana teimme myös pieniä hankintoja asuntoihimme vuokralaisten elämää helpottamaan. Investointeja suoritettiin mm. pesukoneen ja jääkaapin hankinnan muodossa. Vuoden lopussa historiamme ensimmäinen asiakas, Kotkan vuokralainen, ilmoitti muutavansa asumaan suurempaan asuntoon. Keskustassa sijaitseva asuntomme löysi kuitenkin nopeasti uuden asukkinsa, kun uudelleenvuokraus ulkoistettiin tutulle kiinteistönvälitysfirmalle. Tämä esimerkkinä hyvin toimivien suhteiden tärkeydestä ja olennaisiin osaamisiin keskittymisestä. Olisimme toki voineet vuokrata asunnon myös itse, mutta uskomme, että hyöty-kustannussuhde ei olisi päässyt lähellekään valitsemaamme järjestelyä, kun huomioon otetaan mm. vuokrailmoitukset, näytöt, sopimusten allekirjoitukset, avainten luovutukset, kilometrikorvaukset sekä kaikista kallein eli käytetty aika.

Mielenkiintoisen vuodesta tekivät myös lukuisat toimintaympäristön muutokset kuten Brexit, Trump, terrorismi, Suomen kilpailukykyongelmat, budjettileikkaukset sekä korkojen mataluus. Näistä huolimatta mm. pörssikurssit ovat tätä kirjoittaessa ennätyslukemissaan. Tätä vuotta muistellessa on hyvä pitää mielessä se fakta, että tummia pilviä on taivalla aina eikä pelon pidä antaa ohjata rationaalista sijoitustoimintaa. Vastaavasti aurinkoisina päivinä pitää säilyttää maltti kauniista maisemista huolimatta. Lähtökohtaisesti parhaat sijoitukset tehdään juuri silloin, kun näköpiirissä ei ole muuta kuin tornadoja. Tällöin omaisuusluokkien hinnat ovat alhaalla, mikä mahdollistaa mahtavien diilien tekemisen, kunhan kantti kestää. Toisaalta yleisessä nousuhuumassa, kun baari-illan taksikuskin neuvoo ostamaan Nokiaa, on syytä olla rauhallisempi liipaisinsormen kanssa.

Parhaillaan käynnissä on järjestyksessään kolmas ulkopuolisille suuntaamamme osakeanti. Tamado on jälleen herättänyt kiitettäväsi kiinnostusta lähipiirissämme ja joukkoomme on liittymässä uusia ideaamme uskovia sijoittajia. Pääomaa on tulossa jälleen reilusti oman tavoitteemme yli eli ensi vuonna Nicholas ja Jaska tulevat löytämään itsensä samasta, elleivät paremmasta, tilanteesta kuin tämän vuoden keväällä.

Miten nämä kaikki tapahtumat sitten näkyivät niissä tärkeissä numeroissa? Haasteista huolimatta teimme vuonna 2016 ennätyksiä jokaisella tärkeillä mittarilla tarkasteltuna. Tuottomme oli historiallisen korkea ja voitimme palkkioiden jälkeen kilpailevat sijoitustuotteet selvästi, liikevaihtomme noin kolminkertaistui, taseemme reilusti yli tuplaantui ja pienelle yhtiölle epätyypillisesti teimme voittoa myös tuloslaskelman alimmalle riville ennätysmäärän. Start-up -leimaa ei siis ole soveliasta lätkäistä Tamadon pöllön otsaan –onhan kyseessä jo pienellä volyymilla voitollisesti toimiva aito yritys.

blogi-11-2

Miten sitten tästä eteenpäin? Valitettava tosiasia on, että menneet tuotot eivät tarkoita tulevaisuutta ajatellen yhtään mitään. Töitä on jatkettava samaan tapaan, ellei jopa kovemmin tai ainakin fiksummin. Vuosi 2017 tulee olemaan Tamadon toiminnassa neljäs aktiivinen sijoitusvuosi. Luvassa on lisää asuntohankintoja, kuten osakeannin järjestämisestä saattaa päätellä. Riippuen lopullisesta kerätystä summasta, voi asuntoperheemme kasvaa useammallakin uudella kohteella. Paperilla suunniteltu strategiamme on siis näyttänyt kyntensä myös käytännön tulikasteessa. Edessä on kuitenkin se vaikein: toteuttaminen. Vuoteen 2017 siirtyessä toivon ja uskon, että kykenemme ajattelemaan pitkäjänteisesti, keskittymään valitsemaamme toimintatapaan ja harjoittamaan viiltävää itsekuria. Näihin nojaten tulevaisuus näyttää erittäin kirkkaalta.

Mahtavia uuden vuoden juhlia ja kaikin puolin tuottoisaa vuotta 2017 ruudun takaa toivottaen,

Tuomas

Kuvien lähteet: www.lifehack.org ja www.entrepreneur.com