24/12/17 - Jälleen ostoksilla

Kirjottelen tätä blogikirjoitusta tuttuun tapaan siksi, että Tamadon asuntosalkku on kasvanut. Ostimme lokakuun viimeisenä päivänä salkun tuoreimman asunnon Hämeenlinnasta. Asunto on keskustan tuntumassa sijaitseva remontoitu yksiö ja uskomme sen olevan erinomainen lisäys salkkuumme.

Tuttuun tapaan aloitan kuvailemalla perusteluita Hämeenlinnan valikoitumiselle sijoituskohteeksi. Kaupunki sijaitsee hyvien raideyhteyksien varrella alle 100 kilometriä pääkaupunkiseudusta pohjoiseen ns. kasvukolmion sisällä. Kaupunki on Suomen mittakaavassa suurehko, sillä asukkaita Hämeenlinnassa on noin 68 000 ja kaupunki on Suomen neljänneksitoista suurin. Tilastokeskus lisäksi ennustaa asukasluvun kasvavan 0,5 % vuosivauhtia vuoteen 2040 saakka.

HAMK:n Hämeenlinnan kampuksella opiskelee noin 4 300 opiskelijaa, mikä vastaa noin kuutta prosenttia kaupungin asukasluvusta. Täten uskomme potentiaalisten vuokralaisten määrän olevan hyvällä tasolla. Lisäksi HAMK:n kampus sijaitsee lähellä keskustaa, minkä uskomme painottavan opiskelijoiden vuokra-asuntokysyntää keskustan alueelle sekä sen läheisyyteen.

Ostamamme asunto sijaitsee Myllymäen alueella alle 500 metrin päässä kauppakeskus Goodmanista ja noin kaksi kilometriä HAMK:n kampuksesta pohjoiseen. Uskomme asunnon sijainnin herättävän paljon vuokralaiskysyntää, sillä asunnolta on lyhyt matka Vanajaveden rantaan sekä hyvien ulkoilumaastojen luokse.

Taloyhtiö on rakennettu vuonna 1972, mikä tuo jo itsessään riskejä. Yhtiössä on kuitenkin tehty paljon remontteja vuosien varrella ja talosta on pidetty hyvää huolta. Yhtiössä on peruskorjattu putket, viemärit sekä sähköjärjestelmä vuonna 2014. Lisäksi parvekkeet on kunnostettu 2000-luvun puolessa välissä ja ikkunat vaihdettu 1990-luvulla. Lisäksi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta saadun tiedon mukaan katon kuntotutkimus ei indikoinut uusimistarvetta seuraavaan 10 vuoteen. Tästä syystä uskomme suurten remonttien olevan suurelta osin takanapäin eikä taloyhtiössä olla tekemässä muita kuin vuosikorjauksia seuraavat viisi vuotta. Tämä tarkoittaa Tamadolle tasaisen korkeaa tuottoa!

Itse asunto on vuonna 2011 täysin remontoitu 29 neliön kokoinen yksiö. Asunto sijaitsee sisäänkäynnistä katsottuna ensimmäisessä kerroksessa, mutta rinnetontin johdosta takapihalle suunnatut ikkunat ovat maasta katsottuna toisessa kerroksessa. Mikäli asunnon ikkunat ovat maantasakerroksessa voi se vaikuttaa asunnon vuokrattavuuteen negatiivisesti, mutta ostamassamme asunnossa ei ole onneksi tätä huolta. Asunnossa on keittiössä astianpesukone sekä kylpyhuoneessa tilaa pyykinpesukoneelle. Mielestämme nämä ovat nykyaikana välttämättömiä ominaisuuksia hyvien vuokralaisten houkuttelemiseen ja suosimme ostoja tehdessämme asuntoja, joista molemmat edellä mainitut löytyvät.

Hämeenlinnan asunnon ostossa kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun päädyimme ostamaan Tamadolle suoraan tarjotun asunnon. Tästä kiitos kuuluu Tamadon markkinointiosastolle, jonka ansiosta meidät tunnetaan koko ajan laajemmin, mutta erityisesti Tuomakselle, jonka verkoston kautta asuntoa meille tarjottiin. Tamadolle on aiemminkin tarjottu suoraan asuntoja, mutta tähän asti ne eivät olleet läpäisseet seulaamme.

Muistuttaisimme tämän blogipostauksen lukijoita siitä, että Tamado tulee ostamaan asuntoja kasvavalla tahdilla vähintään seuraavat 10 vuotta. Mikäli olette itse myymässä, tai tunnette jonkun joka on asuntoaan myymässä, niin olkaa yhteydessä meihin. Analysoimme kaikki meille tarjotut kohteet perinpohjaisesti ja nopealla aikataululla. Mikäli asunto läpäisee seulamme, teemme varmasti tarjouksen. Win-win tilanne siis molemmille osapuolille!

Lisäksi kaupasta teki erityislaatuisen sen rahoittaminen. Käytimme ensimmäistä kertaa Tamadon historiassa ns. seller financingiä. Tämä tarkoitti sitä, että kaupan yhteydessä asunnon omistus- ja hallintaoikeus siirtyi Tamadolle, mutta maksoimme vain osan kauppahinnasta. Loppuosan jäimme velkaa myyjälle, jolle maksamme summasta korkoa kunnes kauppasumma on kauppakirjan ehtojen mukaisesti maksettu kokonaisuudessaan. Tämä uusi rahoituksen muoto tuo joustavuutta ja vähentää pankkilainan tuomia kustannuksia ja byrokratiaa.

Myös asunnon vuokraus tapahtui onnistuneesti. Asuntokauppa tehtiin asunnolla maanantai-iltana klo. 18.30 aikoihin. Olimme etukäteen laittaneet oikotielle vuokrailmoituksen ja sopineet kaksi näyttöä potentiaalisten vuokralaisten kanssa samalle illalle kaupan jälkeen. Näytön jälkeen söimme McDonald’sissa ja päätimme vuokrata asunnon toiselle näytöllä käyneelle tarkistettuamme luottotiedot syödessämme. Kotimatkalla Helsinkiin kävimme antamassa vuokralaiselle asunnon avaimet ja hoidimme vuokrasopimuksen sähköpostitse seuraavana päivänä. Vuokralainen oli tyytyväinen päästyään muuttamaan asuntoon jo seuraavana päivänä ja me saimme ensimmäinen vuokran tilillemme alle 24 tuntia kaupan jälkeen!

Yllä siis joulun alla mietteitä viimeisimmästä asuntohankinnastamme. Seuraavassa blogipostauksessa Tuomas tulee kertaamaan kuluneen vuoden tapahtumia, mikä on ollut kaikilla mittareilla jälleen kerran ennätysten vuosi!

Tamadon asuntosalkkua ilolla kasvattaen,

Nicholas

Kuva: https://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/313311-hameenlinna-sai-kouluarvosanan-87-karjessa-vaasa-arvosanalla-96