31/12/17 - Ennätysten vuosi 2017

Yksi viime vuoden luetuimmista blogeistamme oli uutena vuotena julkaistu ”Ennätysten vuosi 2016”. Koska myös 2017 jatkettiin samalla ennätysten linjalla, ajattelin päivittää otsikkoa vain vuosiluvun viimeisen numeron osalta ja kerrata menneen vuoden tapahtumia sekä päällimmäisiä mietteitä vuotta 2018 kohti suunnatessa.

Aika tarkalleen 12 kuukautta nuorempana olen kirjoittanut seuraavasti: ”Vuoteen 2017 siirtyessä toivon ja uskon, että kykenemme ajattelemaan pitkäjänteisesti, keskittymään valitsemaamme toimintatapaan ja harjoittamaan viiltävää itsekuria. Näihin nojaten tulevaisuus näyttää erittäin kirkkaalta.” Tästä näkökulmasta mennyttä vuotta tarkastellessani voin sanoa, että olemme onnistuneet. Ja vielä melko mallikkaasti, vaikka eihän suomalainen kehu itseään kuin ohimennen suupielestä mutisemalla naapurilleen paikallisen Teboilin bensa-automaatilla.

Strategiamme mukaisesti starttasimme vuotemme osakeannissa kerätyt varat pankkitilillämme innokkaina kihisten. Anti onnistui jälleen yli odotusten ja kiitos siitä kuulu vain ja ainoastaan osakkaillemme, joista osa uskoi omia varojaan hoitaaksemme jo kolmatta vuotta peräkkäin! Pidämme tätä erinomaisena mittarina sille, teemmekö oikeita asioita sijoittajiemme näkökulmasta. Tämä kun on pohjimmiltaan luottamusbisnestä. Kuten vuosi sitten, myös tämän vuoden keväällä Jaska ja Nicholas löysivät itsensä kutkuttavasta ja meille uudesta tilanteesta: asuntoja piti ostaa ja niitä piti ostaa nimenomaan monikossa.

Vuoden 2016 tilinpäätöshetkellä asuntosalkussamme majaili kolme asuntoa. Vuoden 2017 aikana toivotimme portfolioomme sydämellisesti tervetulleeksi peräti viisi uutta asuntoa! Tätä kirjoittaessa taseestamme löytyy siis yhteensä kahdeksan asuntoa Etelä-Suomesta. Asuntoja ostettiin keväällä kahdessa erässä kummassakin kaksi kerrallaan sekä syksyllä yksi. Laajensimme myös maantieteellisesti toiminta-aluettamme ja jatkossa myös Lahti ja Hämeenlinna ovat kaupunkeja, joista vuokralaiset ovat löytäneet Tamadon kautta itselleen kodin. Asuntojen ostojen taustalla olevaa analyysia Nicholas on avannut omissa blogeissaan eli minä en paneudu niihin tässä tekstissä sen enempää. Suosittelen kuitenkin lukemaan nekin, jos meidän ajatustyömme asuntosijoittamisen taustalla kiinnostaa.

Pörssiosakkeiden osalta olemme saaneet nauttia 2016 aloitetun osinkosalkun toimivuudesta, kun osinkoja kilahteli tilillemme vuoden jokaisena kuukautena. Ja mikä tärkeämpää, osinkosumma on kasvanut, koska salkkumme yhtiöt ovat kyenneet kasvattamaan osakekohtaista osinkoaan merkkinä kannattavasta ja kassavirtapositiivisesta liiketoiminnasta. Osakepuolella olemme tänä vuonna olleet varsin passiivisia emmekä ole tehneet yhtään ostoa emmekä myöskään myyntiä. Syitä on ollut lähinnä kaksi: 1. emme ole löytäneet markkinoilta houkuttelevia ostonpaikkoja 2. olemme käyttäneet pääomamme asuntosalkun kasvattamiseen. Tasainen osinkovirta on joka tapauksessa tukenut koko yhtiön toimintaa varsin mallikkaasti ja pitkän ajan tavoitteenamme on kasvattaa myös osakesalkun absoluuttista kokoa asuntosijoitusten säilyessä kuitenkin ylivoimaisena pääkanavana.

Koska mikään yritys ei toimi tässä maailmassa omassa kuplassaan, vaikuttaa toimintaympäristö yhtiön sisäisten asioiden ohella bisnekseen. Meidän osaltamme tärkeimpiä asioita ovat mm. korkojen kehitys, asuntojen hintakehitys, vuokrien kehitys sekä lainsäädännön muutokset esimerkiksi opintotukien osalta. Näihin kaikkiin taas vaikuttavat mitä monimuotoisimmat asiat lähtien erään itäisen valtion ydinasetesteistä ja päätyen rakkaan länsinaapurimme asuntolainojen lyhennyskulttuuriin. Kuten vuoteen 2016, myös tähän kuluvaan vuoteen mahtui niin positiivisia kuin negatiivisiakin toimintaympäristön muutoksia. Näistä huolimatta olemme onnistuneet navigoimaan vuoden läpi sangen näppärästi. Vuosi sitten olen kirjoittanut jotain, jonka toivoisin meidän muistavan jälleen kerran ensi vuonna: ”Tätä vuotta muistellessa on hyvä pitää mielessä se fakta, että tummia pilviä on taivaalla aina eikä pelon pidä antaa ohjata rationaalista sijoitustoimintaa. Vastaavasti aurinkoisina päivinä pitää säilyttää maltti kauniista maisemista huolimatta. Lähtökohtaisesti parhaat sijoitukset tehdään juuri silloin, kun näköpiirissä ei ole muuta kuin tornadoja. Tällöin omaisuusluokkien hinnat ovat alhaalla, mikä mahdollistaa mahtavien diilien tekemisen, kunhan kantti kestää. Toisaalta yleisessä nousuhuumassa, kun baari-illan taksikuskikin neuvoo ostamaan Nokiaa [Bitcoinia], on syytä olla rauhallisempi liipaisinsormen kanssa.”

Vuosi 2017 oli toiminnassamme myös siinä mielessä hieman poikkeava, että etätyö sai osaltamme täysin uuden määritelmän. Nicholas oli pitkään toisella puolella maailmaa Taiwanissa suorittamassa vaihto-opiskelujaksoaan. Mies kuitenkin osoitti lojaaliutensa ja todisti nykyteknologian suomat mahdollisuudet osallistumalla aktiivisesti mm. muutaman asunnon ostoon etänä. Totta kai täällä Suomen päässä Jaskan johdolla tehtiin fyysistä läsnäoloa vaativia toimenpiteitä eikä asuntosijoittamista 100% voi täysin huoletta etänä hoitaa. Tämä oli joka tapauksessa hieno osoitus tiimihengestä, kun kaveria paikataan tiukan paikan tullen. Eikä se Nicholaksen vaihto hukkaan mennyt sekään, kun pari viikkoa sitten TKK:lta tuli diplomi-insinöörin paperit 😊

Nicholaksen palatessa takaisin jylhään pohjolaan, aloitimme työstämään Tamadolle uutta visiota ja strategiaa vanhojen versioiden jäädessä auttamatta kasvumme jalkoihin. Työ on vielä konkretisoinnin osalta kesken, mutta nykyisten osakkaidemme kommenttien perusteella uusi visio on saanut positiivisen tunnereaktion aikaan. Tässä vaiheessa pidämme tuon vision vielä osakkaidemme keskuudessa emmekä tuo sitä julki koko maailmalle. Mainittakoon kuitenkin, että tähän asti voimassa olleesta 10 asunnon tavoitteesta on luovuttu ja tilalle on tullut jotain olennaisesti jykevämpää. Tätä uutta tavoitetta kohti pyrkiessämme olemme jälleen käynnistäneet uuden osakeannin täysin samaan tapaan edellisten vuosien kanssa. Tavoitteenamme on jatkaa tukevan, mutta satoisan kasvun tiellä, jolla olemme jo neljättä vuotta yhteisen yhtiömme historiassa. Nähtäväksi jää, kuinka paksun lompakon kanssa heräämme tulevan tammikuun jälkeen.

Niin kuin verotietojen julkaisunkin yhteydessä, on eurojen selaileminen aina uteliaan suomalaisen mielessä. Meillä on yhtenä vahvana arvona läpinäkyvyys ja julkisista lähteistä kenen tahansa on mahdollista saada käsiinsä Tamadonkin tilinpäätöstietoja melko yksityiskohtaisestikin. Yhtiömme tavoitteena on osakkaidemme varallisuuden kasvattaminen ja sitä mitataan numeroilla, joten niitä hieman perspektiivissä edelliseen vuoteen peilaten tässä:

• Tase: n. +150%
• Vuokratuotot: n. +90%
• Osinkotuotot: n. +50%
• Voitto verojen jälkeen: n. +50%

Rakettien paukkumisen jälkeen René yhdessä mainion tilitoimistomme kanssa vetää tämän vuoden numeroiden osalta kirjoihin ja kansiin, jolloin myös lopullinen tulos selviää. Kuten edellisvuoden blogissa mainitsin, on numeroiden ymmärtäminen bisneksen elinehto ja kieli: ne eivät valehtele ja avaavat samaa kieltä puhuville pääsyn menneisiin tapahtumiin. Historiaa peilaavat numerot ovat kuitenkin seuraus eivätkä syy. Olemme tehneet jossain vaiheessa yhtiön historiaa päätöksiä (ja näitä on muuten lukuisia ja mittakaavaltaan valtavia sekä aivan pikkiriikkisiä), jotka nyt näkyvät tuloksessa. Vastaavasti teemme jatkuvasti lisää ratkaisuja, jotka tulevat näkymään seuraavien vuosien tilinpäätöksissä, kvartaaliraporteissa ja kuukausikatsauksissa.

Miten sitten se ensi vuosi ja tulevaisuus? Emme ole rakentaneet Tamadoa tähän pisteeseen vain tullaksemme tähän pisteeseen. Kahdeksan asuntoa on mielestämme jo ihan säädyllinen saavutus, mutta nälkä on kasvanut syödessä. Tarkoituksenamme ei missään nimessä ole siis jäädä laakereillemme lepäämään, vaan päinvastoin lisätä hiiliä tämän höyryveturin tulipesään. Heinäkuun ensimmäinen päivä vuonna 2014 olemme julkaisseet koko Tamadon historian ensimmäisen blogin otsikolla ”Tästä se lähtee!”. Sen loppukaneettiin olen lainannut elokuvamaailmasta monelle tuttua miestä Will Smithiä näin:

“You don’t set out to build a wall. You don’t say ‘I’m going to build the biggest, baddest, greatest wall that’s ever been built.’ You don’t start there. You say, ‘I’m going to lay this brick as perfectly as a brick can be laid. You do that every single day. And soon you have a wall.”

Reilu kolme vuotta tuosta kirjoituksesta varttuneena olemme mielestäni latoneet ensimmäiset tiilet mallikkaasti. Muuri ei kuitenkaan ole vielä valmis eli töitä on jatkettava fiksusti – joka päivä.

Kaikkia tähän mennessä Pöllön tarinaan tavalla tai toisella osallisena olleita nöyrästi kiittäen ja tuottoisaa vuotta 2018 toivottaen,

Tuomas

Kuvat: Visit Helsinki ja Chris Burkard Photography