08/04/16 - Kuinka epäonnistuimme pyramidin rakentamisessa

Mikä on toimiva pyramidihuijaus?

Charles Ponzi, WinCapita sekä Full Tilt Poker. Siinä on lyhyt, mutta komea listaus huijareista, jotka ovat onnistuneet, ainakin lyhyen aikaa, myymään omistajilleen jotain, mitä ei todellisuudessa ole edes olemassa. Oma mielipiteeni on, että tämähän on nerokasta. Tyhjän ilman myymistä voidaan pienien kulujen vuoksi pitää kannattavana* pitkän aikavälin sijoituksena, jossa riskit pysyvät usein alhaalla. Ainakin näin olen kuullut monen omistajan sanovan.

blogi 8Listan ensimmäinen tapaus, herra Charles Ponzi, saattaa olla monelle tuntematon henkilö, mutta monet silti tuntevat sanonnan Ponzi-huijaus. Charles oli italialainen mies, joka 1800-1900 -luvun vaihteessa tuli kuuluisaksi miljonäärinä, joka teki rahaa postimerkkien lähettämisellä ympäri maailmaa. Kovana myyntimiehenä hän onnistui myymään idean siitä, että postimerkkien lähettely oli erittäin kannattavaa liiketoimintaa, ja monet lähtivät mukaan tähän touhuun. Charles sai ihmiset liiketoimintaansa mukaan, eikä hän ottanut itselleen palkaksi kuin 50 % koko tuotosta. Tämä 50 % nettomarginaali postimerkkien lähettelystä ei kuitenkaan ollut tapauksen nerokkain idea. Nerokasta tässä oli se, että Charles huomasi, etteivät ihmiset halunneet kotiuttaa voittojaan heti, vaan halusivat pitää ne kasvamassa postimerkeissä. Tämä mahdollisti sen, että Charles pystyi maksamaan suurilla sijoitussummilla niiden ihmisten voitot, jotka halusivat ne kotiuttaa, ja pitämään itse loput. Nerokkuudesta** kertoo myös se, että tämä entinen linnakundi kerrytti puolessa vuodessa useita miljoonia dollareita itselleen.

Listan kaksi muuta menestytarinaa*** perustuivat hyvin samankaltaiselle pohjalle, jonka herra Ponzi kehitteli noin sata vuotta sitten. Yksinkertaistettuna tämän kaltainen liiketoimintamalli tarvitsee vaikeasti ymmärrettävän tai mahdottomaksi tunnistettavan tuottolähteen (kuten postimerkit), sekä muutaman kovan myyntimiehen, jotka löytävät lisää innokkaita myyjiä viemään sanomaa eteenpäin. Jos tuote on tarpeeksi hyvä, voi pyramidihuijaus lähteä lähes start-upmaiseen kasvuun. Tämän jälkeen yrityksen huipulla istuvien ei enää tarvitse miettiä liiketoiminnan jokapäiväisiä ongelmia niinkään tarkkaan, koska uudet asiakkaat pitävät pyörät pyörimässä 24/7. Nerokasta.

Miksi epäonnistuimme?

Tamadon poikien kanssa lähdimme myös rakentamaan omaa menestystarinaamme muutama vuosi takaperin, joilloin kaikki meistä neljästä oli kuullut huhuja pyramidihuijauksen kaltaisen liiketoimintamallin eduista. Korkeat tuotot, pienet riskit sekä räjähdysmäinen kasvupotentiaali siivittivät meidät perustamaan oman yrityksen. Ongelmaksi muodostui kuitenkin nuoruuden into, joka vei meidät suoraan toimintaan ohi historiankirjojen viisaiden sivujen.

blogi 8.1Koska emme olleet tutkineet alan pioneereja tarpeeksi tarkkaan, teimme alusta lähtien muutamia suuria virheitä****, joiden seurauksia joudumme nyt katumaan. Ensimmäisen virheen teimme, kun valitsimme tuoton lähteeksi asuntojen vuokraustoiminnan sekä osakesijoittamisen. Ongelmaksi näissä muodostui nopeasti se, että asuntomarkkinat ovat Suomessa hyvin toimivat sekä läpinäkyvät, emmekä ymmärtäneet osakesijoituksiammekaan hoitaa tarpeeksi monimutkaisella tavalla, kuten esimerkiksi ”vuori-optioilla” (googlatkaa Mountain range (options)). Koska sijoitustoiminta ei ollut tarpeeksi vaikeasti ymmärrettävää, pysyivät osakkeenomistajamme alusta lähtien hyvin perillä siitä, mihin heidän rahansa oli käytetty.

Kuten aiemin mainitsin, hyvä pyramidihuijaus vaatii myös räjähtävää kasvua ja päätä huimaavia tuottoja. Nämä jäivät vain haaveiksi***** ”tylsien” sijoituskohteiden sekä myyntiosaston puuttumisen vuoksi. Jostain syystä osakkeenomistajat ovat silti olleet oikein tyytyväisiä johdon toimintaan, mitä operatiiviset osakkaat ovat ihmetelleet jo pitkään.

Voimmeko enää nousta suosta?

blogi 8.2Lyhyesti sanottuna, emme voi. Viimeisen naulan arkkuun laittoi Tamado Invesments Oy:n älytön palkitsemismalli. Palkitsemismallissa operatiiviset osakkaat kerryttävät palkkiota ainoastaan muiden sijoittajien tulokseen pohjautuen, ja sitäkin tulee ensin kerryttää 2% vuodessa ennen kuin salkusta jaetaan mitään perustajajäsenille. Toisin kuin kilpailijamme, joita ovat rahastoyhtiöt sekä muut asuntosijoitusyhtiöt, meidän yrityksessämme palkkio jaetaan uusina osakkeina, eikä käteisenä. Jälkeenpäin mietittynä käteisen jakaminen olisi ollut järkevämpää, kuten kaikissa suurissa pyramidihuijauksissa on ajan saatossa aina tehty. Nyt joudumme tyytymään tasaisen tylsään tuottoon vuodesta toiseen, sekä tekemään töitä entistä kovemmin näiden tuottojen saavuttamiseksi.

Tarinan opetuksena voidaan pitää sitä, että hyvä huijaus vaatii aina tarkkaa suunnittelua sekä oikeita ihmisiä******. On meille tästä kuitenkin jotain jäänyt käteenkin, sillä epäonnistumisista oppii aina eniten. Ainakin olemme oppineet lukemaan pikkupräntit sopimuksista tarkemmin tulevaisuudessa. Olemme tulleet siihen tulokseen, että jatkamme yrityksemme pyörittämistä nykyiseen tapaan ja seuraamme Visio-2020******* -suunnitelmaamme orjallisesti ja katsomme, mihin se meidät vie. Vaikka historiankirjoihin jäävä ”menestytarina” näyttääkin nyt mahdottomalta, löytyy vielä niitä, jotka siihen uskovat. Toivottavasti tämä blogikirjoitus avaa heille sen, että menestysjuna on jo ohittanut aseman kauan sitten, eikä sitä enää voida tavoittaa.

Varallisuuttanne turvaten,

René Cavenius

* Tämän kaltainen toiminta on laitonta, josta seuraavat rangaistukset ovat todella kovia.
** Kuuden kuukauden toiminnan jälkeen hänet vangittiin.
*** WinCapitan perustaja, Hannu Kailajärvi, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen.
**** Täydellinen läpinäkyvyys omistajille, pitkän aikavälin liiketoimintasuunnitelma sekä tarkkaan mietitty osakassopimus.
***** Ensimmäisenä vuonna (2015) tuotto päihitti SP500 –indeksin. Toisena vuonna (2016) sijoitetut varat ovat ylittäneet neljännes miljoonan.
****** Lue: moraalittomia ihmisiä, joiden elämäntarkoitus on ehdoton oman edun tavoittelu.
******* Visio-2020 on Tamado Investments Oy:n viiden vuoden toimintasuunnitelma, josta kerromme lisää tulevissa blogikirjoituksissame.

Huomioikaa, ettei blogin teksti vastaa todellisuutta, eikä sitä tule sellaisena lukea. Tekstin tarkoitus on saada lukija ymmärtämään, että oman maalaisjärjen käyttäminen niin sijoittamisessa kuin omassa elämässä on suositeltavaa.